Stresszkezelés és kiégés-prevenció egyészségügyi dolgozóknak

Az AKADÉMIA a gyógyítás folyamatának támogatásán túl különösen nagy hangsúlyt fektet az egészségügyben dolgozók mentális jól-létének, pszichés egyensúlyának támogatására. A túlzott mértékű stressz és a kiégés jeleinek felismerése, a helyes stresszkezelés mindenki számára elsajátítható, fejleszthető készség. Mindez az egészségügy területén kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a segítő szakmákban dolgozók a legveszélyeztetettebb rizikócsoport a kiégés (burnout) szempontjából.

A saját tapasztalatokon alapuló, gyakorlat-központú tréningek célkitűzése kettős. Első célja a stressz és kiégés jeleinek felismerése. Tudatosítjuk a résztvevőkben a mindennapi, a krónikus, a traumatikus stressz valamint a kiégés testi, lelki tüneteit és feltárjuk, hogy kinek-kinek személyesen melyek azok a „vészjelzések”, amelyekre fokozottan érdemes odafigyelnie ahhoz, hogy ne érje el a kiégés szintét. Egy jól működő munkahelyi csoportban fontos továbbá felismerni ezeket a tüneteket kollegákon, beosztottakon és az team szintjén is.

A tréning másik fontos célkitűzése a stressz-kezelés lehetőségeinek megismerése. A trénerek olyan technikákat adnak át, amelyek elősegítik az egészségesebb, stressz-mentes életet, ezáltal fokozzák a munkaképességet és munkakedvet. A trénerek a résztvevőkkel egyénre szabottan azonosítják a stressz-forrásokat, a hozzájuk kapcsolódó negatív érzelmeket, és speciális technikák felhasználásával nézik végig a lehetséges kreatív megoldási módokat. A képzés kitér a probléma-központú és az érzelmi-központú megküzdési stratégiákra, a megfelelő időgazdálkodásra, a kölcsönösen támogató kapcsolatok létrehozására és a regenerációra, amelyek a stressz-kezelés legfontosabb egészségmegőrző faktorai. A kikapcsolódás különböző formáit (pl. relaxáció, imagináció, mozgás) pedig tapasztalati úton mutatják be, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb módszert.

A kurzus célja, hogy rövid és hosszútávon növelje a személyes hatékonyságot, csökkentve a kiégést és a fluktuációt az egészségügyi dolgozók körében.

A tréning hosszú távú hatékonyságának érdekében ajánljuk a szupervíziós modult. A kiégés egyik legfontosabb megelőzési lehetősége, a mindennapi gyógyító munkában jelentkező megterhelő események megfelelő kezelése, a saját érzések feldolgozása. Így a szupervíziót a középpontba állító modul a mindennapi gyakorlatban segíti a kiégés megelőzését.